ایلان ماسک (Elon Musk) کیست؟
در سالهای اخیر بسیاری از فعالان بازارهای ارز دیجیتال با حرف و حدیثهای خود توانستند بر قیمت رمزارزها تاثیر گذار باشند. در این میان یکی از شاخصترین افرادی که توانست خود را در این صنعت دیجیتال مطرح سازد ایلان ماسک (Elon Musk) بود. او که در حال حاضر عنوان ثروتمندترین فرد جهان را دارد، توانسته با استفاده از شهرتی که بدست آورده، بهعنوان فردی تاثیرگذار در بازار ارزهای دیجیتال شناخته شود.
ایلان ماسک کیست؟
آقای ماسک متولد آفریقای جنوبی است و با کارآفرینی خود توانست به شهرت جهانی دست یابد. او که در ابتدا همراه برادرش یک فروشنده دورگرد بود توانست در 12 سالگی اولین بازی رایانهای خود را بسازد. نام او دهه قبل بر زبانها افتاد درست زمانی که در زمینه “سیلیکون ولی” نقشآفرینی موثری داشت. بسیاری از افراد مجذوب کارهای عجیب و غریب او هستند و هر لحظه باید منتظر ماند تا یک توئیت تاثیرگذار در هر زمینهای از او اشتراکگذاری شود.
اکنون ماسک دارای چندین شرکت زنجیرهای است که از جمله آنها میتوان به شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) و سمت مدیریت اجرایی کارخانه خودروسازی تسلا (Tesla) اشاره کرد. این کارآفرین خلاق نه تنها در پروژههای صنعتی فعالیت دارد بلکه نشان دادهاست که میتواند در بازار مالی هم عملکرد موفقی داشته باشد. به عنوان مثال در سالهای 2020 و 2021 به عنوان یکی از اصلیترین شخصیتهای تاثیرگذار در زمینه ارزهای دیجیتال بود. به طوریکه با توئیتهای گاه و بیگاهش قیمت برخی از رمزارزها را به شدت تحت تاثیر قرار میداد.

زندگی شخصی ایلان ماسک
ایلان ماسک به عنوان سومین فرزند خانواده در سال 1971 در پرتوریای آفریقای جنوبی به دنیا آمد. پدر او یک مهندس آفریقای جنوبی و مادرش یک مدل و متخصص تغذیه کانادایی بود.
پدر و مادر او در سال 1980 از یکدیگر جدا شدند و ایلان دوره جدیدی از زندگیاش را شروع کرد. در دوران کودکی علاقه شدیدی به دنیای تکنولوژی و کامیپوتر پیدا کرد و به یادگیری برنامهنویسی و ساخت انواع نرمافزارها پرداخت. اولین بازی کامپیوتری خود به نام “Blastar” را ساخت و به قیمت 500 دلار به فروش رساند.
در سن 17 سالگی برای اینکه به خدمت سربازی نرود به همراه مادر، برادر و خواهرش به کانادا رفت. اما بعد از مدتی برای ادامه تحصیلات خود کانادا را به مقصد آمریکا ترک کرد و در رشته فیزیک دانشگاه پنسیلوانیا مشغول به تحصیل شد.
بعد از اتمام تحصیلات دانشگاهی درصدد ایجاد کسب و کار حرفهای خود، برای اولین بار شرکت Zip2 را بنیانگذاری کرد. این یک برنامه راهنمای شهری آنلاین بود که برای وبسایت خبری ساخته شده بود. شرکت کامپیوتری Compaq در سال 1999، این برنامه را به ارزش 341 میلیون دلار که 307 میلیون دلار آن نقد و مابقی بهصورت سهام بود، خریداری کرد.
پیپال (PayPal) ایدهای خلاقانه
در سال 1999 بعد از اینکه برنامه راهنمای شهری به فروش رسید، ایلان ماسک از سرمایه بدستآمده اقدام به راهاندازی X.com کرد. این شرکت با هدف ارائه خدمات مالی و پرداختی آنلاین ایجاد شد و در همان سال نیز به پیپال تغییر نام یافت. در اکتبر سال 2002 ایلان ماسک پیپال را به ارزش 1.5 میلیارد دلار به شرکت eBay واگذار کرد. البته در حال حاضر 11 درصد از سهام این شرکت در اختیار ایلان ماسک قرار دارد.
رویای سفر به فضا
براساس آنچه که در زندگی نامه ایلان ماسک آمده است وی از همان ابتدا آرزوی سفر به فضا را در ذهن داشت. بعد از اینکه شرکت پیپال را فروخت، با بودجهای 100 میلیون دلاری شرکت فضایی “Space X” را راهاندازی کرد. اصلیترین هدف از راهاندازی چنین پروژه پرهزینهای، ارزان کردن پروازهای فضایی بود. به عقده ماسک، با ایجاد و راهاندازی پروژههای جدید فضانوردی میتوان هزینه سفرهای فضایی را بیش از 10 برابر کاهش داد.
بالاخره در سال 2015 تلاش او برای فرود سالم فضاپیمایی به نام دراگن (Dragon) به وسیله راکت فالکن 9 با موفقیت روبرو شد.

کارآفرینی نهایت ندارد
همانطور که ماسک قصد داشت پروژههای خود را در فضا عملیاتی کند بر روی زمین نیز ایده ساخت وسیله نقیله سبز را عملیاتی کرد. او که در آن زمان بهعنوان بنیانگذار و معمار خودروهای برقی شناخته شده بود، توانست در سال 2006 اولین خودروی برقی شرکت به نام رودستر را به مرحله تولید برساند.
ماسک یکی از سرسختترین مخالفان استفاده از سوختهای فسیلی است، در همین راستا، چندین نیروگاه خورشیدی برای تامین سوخت پاک خودروهای برقی ایجاد کرده است. همچنین توانسته چندین سرمایهگذار عمده مانند لری پیج، سرگی برین را نیز با خود همراه سازد.
در سال 2010 عرضه سهام اولیه تسلا آغاز شد و هر سهم به قیمت 17 دلار به فروش رسید که بابت آن ماسک نزدیک به 227 میلیون دلار سرمایه بدست آورد. در حال حاضر ارزش هر سهم تسلا در حدود 720 دلار است و ماسک بیش از 30 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد.
هایپرلوپ (HyperLoop) پروژهای جاهطلبانه
هایپرلوپ (HyperLoop) در سال 2015 با هدف تسریع در جابهجایی افراد ساخته شد. در این طرح مجموعهای از کپسولها درون لولههایی قرار میگیرند که به صورت خلاء است. در این حالت قطار کوچکی بدون اصطکاک و با سرعتی بالغ بر 1120 کیلومتر در ساعت از آن عبور میکند.
قرار است طرح اولیه این پروژه از سان فرانسیسکو تا لس آنجلس راهاندازی شود که نمونه باری آن 7 و نمونه مسافربری آن 6 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
ایلان ماسک و دنیای ارزهای دیجیتال
همانطور که قبلا نیز اشاره شد ایلان ماسک یکی از تاثیرگذارترین افراد در زمینه ارزهای دیجیتال است. حال که او پلتفرم پیامرسان توئیتر را به قیمت 44 میلیارد دلار خریداری کرده است، انتظار میرود که این حرکت وی نیز تاثیر خود را بر رمزارزها نشان دهد. از آنجایی که ماسک علاقه خاصی به توئیتر دارد ممکن است توئیتهای او تاثیر بسیار زیادی بر ارزهای دیجیتال بگذارد.
اگر جز فعالان بازار ارزهای دیجیتال باشید حتما متوجه خواهید شد که رشد چندین درصدی رمزارزی مانند دوج کوین مدیون ماسک است.
دوج کوین که چندین سال پیش در قالب یک شوخی اینترنتی متولد شد، فاقد هر گونه ویژگی خاصی بود. به طوریکه حتی توسعهدهندگان آن نیز پروژه را رها کردند. با این وجود برخی از حمایتها از سوی ماسک باعث شد که این رمزارز برای بسیاری از سرمایهگذاران جدی تلقی شود و آن را به عنوان یک ارز آیندهدار در نظر بگیرند.
تاثیر این کارآفرین آمریکایی تنها محدود به دوج کوین نمیشود بلکه در برخی مواقع قیمت بیتکوین نیز تحت تاثیر او قرار دارد. از اینرو اینکه یک شخص بتواند این چنین بر ارزش یک ارز دیجیتال تاثیر بگذارد برای بسیاری از فعالان این حوزه جای تامل دارد و این شائبه را به وجود آورده است که امکان دستکاری بازار از طرف او امکانپذیر است.
آیا ماسک عمدا بازار را دستکاری میکند؟
براساس مستنداتی که درباره توئیتهای ایلان ماسک درباره دوج کوین و بیتکوین ارائه شده است، نشان میدهد که تمامی توئیتهای او بر قیمت این دو رمزارز تاثیرگذار بودند. بنابراین جای این سوال پیش میآید که آیا ارزهای دیجیتال که داراییهایی غیرمتمرکز هستند و تحتکنترل هیج کس قرار ندارد، چطور ممکن است که یک توئیت چنین تاثیر چندین درصدی بر آنها داشته باشد؟
در جواب چنین سوالی، برخی دیگر از فعالان بازار بر این عقیده هستند که چنین رویدادی یک امر طبیعی است و هر بازاری ممکن است در اثر اظهار نظری تاثیرپذیری داشته باشد.
به هر حال انتقادهای جدیتری مبنی بر دستکاری عمدی ماسک در بازار ارزهای دیجیتال مطرح میشود. تا جایی که برخی از سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال خواهان دخالت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در این موضوع شدهاند.
توئیتهای ماسک روشی برای افزایش سود است یا راهی برای سرگرمی؟
برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که شخصی با این همه دارایی، واقعا نیازی به دستکاری بازار دارد؟ شاید چنین ایده و فکری برای شما هم خندهدار باشد. اما باید توجه داشت که او توانایی این کار را دارد که هر زمان بخواهد قیمت بیتکوین و دوج کوین را تحت تاثیر خود قرار دهد.
اگر به ماجرا واقع بینانه نگاه کنیم او به اندازه کافی سرمایه در اختیار دارد تا هر وقت نیاز شد یک ارز دیجیتال را خریداری کند. بدین صورت میتواند بازار را تحریک و باعث افزایش قیمت بیتکوین یا دوج کوین شود.
با نگاهی موشکافانه به بازار متوجه خواهیم شد که ماسک هر کاری بخواهد میتواند با بازار ارزهای دیجیتال بکند. پس نگاه او به بازار ارزهای دیجیتال از دو حالت خارج نیست. یا او از اینکار قصد کسب سود دارد و یا اینکه برای سرگرمی علاقهمند است قیمت ارزهای دیجیتال را بالا و پایین کند.
جالب است درباره حساب توئیتری ماسک اطلاعات مختصری ارائه دهیم. ایلان ماسک با نام کاربری @Elon Musk, the 2nd، در ماه ژوئن سال 2009 فعالیت خود را در توئیتر آغاز کرد. در زمان نگارش این مقاله او بیش از 100 میلیون فالوور دارد و در حدود 154 حساب کاربری را دنبال میکند که در میان آنها به حساب کاربری کوین دسک (@CoinDesk) و حساب رسمی دوج کوین (@dogecoin) میتوان اشاره کرد.
همین امر نشان دهنده این است که او علاقه بسیار زیادی به ارزهای دیجیتال به خصوص دوج کوین و بیتکوین دارد.

مهمترین توئیتهای ایلان ماسک در رابطه با ارزهای دیجیتال
ایلان ماسک به دفعات از دوج کوین حمایت کرده و باعث رشد چشمگیر قیمت آن شده است. این حمایت در برخی مواقع به حدی بود که تصویر شیبا اینو را که نمادی از دوج کوین است را بر روی ماه منتشر کرده و روی آن از مطلبی با عنوان “پیش به سوی ماه” استفاده کرده بود.
این اصطلاح در اغلب موارد برای آن دسته از رمزارزهایی که سیر صعودی خواهند داشت مورد استفاده قرار میگیرد. البته این پبام ماسک دو معنی متفاوت در بین جامعه ارزهای دیجیتال به همراه داشت. یک دسته بر این باور بودند که این یعنی قیمت دوج کوین افزایش خواهد یافت. دسته دوم نیز این حرکت را اینگونه تفسیر کردند که هزینه سفر به ما به وسیله دوج کوین پرداخت خواهد شد.
در یک توئیت دیگر که از ایلان ماسک در 18 ژوئیه سال 2020 منتشر شد و جنجال بسیاری به پا کرد، دوج کوین را نشان میداد که در حال تسخیر بازارهای مالی جهان است و در توضیح آن نوشته شده بود که” این امر اجتنابناپذیر است”.
با اینکه برخی، توئیتهای او را به دیده شوخی مینگریستند اما در پی انتشار آنها قیمت دوج کوین به مقدار قابلتوجهی افزایش پیدا میکرد.
چنین توئیتهایی از جانب ایلان ماسک کم نیست و برخی از آنها باعث نوسان شدید در قیمت دوج کوین و بیتکوین شدهاند. اما باید توجه داشت که ارزهای دیجیتال هنوز هم یک صنعت نوپا به شمار میرود و آنچنان که باید و شاید شبکه بلاکچین ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز نیست.
با افزایش پذیرش رمزارزها در میان جوامع مسلما شاهد آن خواهیم بود که یک شخصیت نتواند بهتنهایی تاثیر چندانی بر قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشد و کنترل آن را بهتنهایی به دست بگیرد.