ترون (TRX) چیست؟
ترون در سال 2017 راهاندازی شد و یک سیستم عامل مبتنی بر بلاکچین است. براساس آن میتوانید برنامههای غیرمتمرکز ایجاد کرده و یا اینکه محتواهای رسانهای را به اشتراک بگذارید. ارز دیجیتال ترون TRX نام دارد که برای دسترسی به برخی از ویژگی های نرمافزار باید مورد استفاده قرار دهید.
هدف اصلی از پیدایش توکن TRX استفاده از آن در شبکه ترون است. با این حال، به عنوان یک دارایی میتوانید بر روی آن سرمایهگذاری کنید و یا در صرافی مورد معامله قرار دهید. بنابراین می توان آن را به عنوان ارز مجازی نیز توصیف کرد.
پلتفرم ترون در سال 2017 توسط جاستین سان ایجاد شد. توکنهای TRX در ابتدا مبتنی بر ERC-20 بودند که توسط شبکه اتریوم پشتیبانی میشدند. اما در سال 2018 از این بستر جدا شده و شبکه بلاک چین مخصوص خود را راهاندازی کرد. این پروژه در همان سال بزرگترین سایت اشتراکگذاری فایلهای اینترنتی (Tron Bit Tronnet) را خریداری نمود.
پلتفرم ترون را به عنوان یکی از جاهطلبانهترین پروژههای مربوط به ارزهای رمزنگاری شده و شبکه بلاکچین میشناسند. ارز دیجیتال آن به لطف حمایت جامعه پرطرفدارش جز ده رمز ارز برتر سال از منظر ارزش شناخته میشود. ترون این موفقیت خود را مدیون جنبههای تکنیکی منحصربهفردی است که در شبکه خود پیادهسازی کرده است. ترون تنها در عرض سه سال به این جایگاه رسیدهاست.

ترون چیست؟
ترون یک شبکه بلاک چین غیرمتمرکز است. با استفاده از این پلتفرم میتوان برنامههایی را براساس قرارداد هوشمند به مرحلهاجرا درآورد. با توجه به قابلیت مقیاسپذیری موجود در شبکه ترون، طیف وسیعی از برنامههای غیرمتمرکز در این شبکه پشتیبانی میشوند. یکی از ویژگیهای این برنامهها پس از اجرا، عدم نیاز به واسطه بوده و بدون احتمال غیرفعال شدن می توانند به روند کاری خود ادامه دهند.
ظرفیت تراکنش شبکه ترون در حال حاضر 2000 تراکنش در ثانیه با کارمزد صفر درصد است. در حالی که سرعت تراکنش در شبکههایی مانند اتریوم و بیت کوین 15 الی 7 تراکنش در ثانیه است. ترون قصد دارد پلتفرمی را طراحی کند تا همه دنیا نیازهای خود بر روی اینترنت بهصورت غیرمتمرکز و بدون هیچ واسطهای برطرف نمایند.
معماری ترون
در شبکه ترون اطلاعات از سه لایه اصلی هدایت میشوند که عبارتند از:
- لایه ذخیره سازی:
این لایه برای تقسیمبندی دادههای ذخیره شده در بلاک چین (سابقه تاریخچه آن) و دادههای مربوط به وضعیت بلاک چین (وضعیت قرار دادهای هوشمند) طراحی شده است.
- لایه برنامه کاربردی:
با استفاده از این لایه، توسعه دهندگان امکان ساخت برنامهها و کیف پولهای سفارشی را خواهند داشت.
- لایه اصلی:
این لایه دستورالعملهایی را که با زبان برنامه نویسی جاوا یا سالیدتی نوشته شده است را پردازش میکند. در نهایت این دستورالعملها به ماشین مجازی ترون ارسال و در آنجا به مرحله اجرا گذاشته می شوند.

مکانیسم اجماع اثبات سهام در شبکه ترون
شبکه ترون به جای استفاده از سیستم اثبات کار و یا اثبات سهام که در بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده مورد استفاده قرار می گیرد، از الگوریتمی به نام اثبات سهام تفویض شده برای دستیابی به اجماع در دفتر کل خود استفاده میکند.
منظور از اجماع، فرایندی که در آن همه طرفین یک بلاک چین توزیع شده معتقد هستند که تراکنشها معتبر بوده و سوابق آنها می تواند ذخیره گردد.
ترون برای دستیابی به اجماع از سیستمی خاص استفاده میکند. شامل27 نماینده بالادستی که به طور مرتب در هر 6 ساعت تعویض و یک نماینده جدید انتخاب میشود. در این میان کسانی مورد تایید قرار می گیرند که توانایی به دست آوردن ارز دیجیتال TRX جدید ایجاد شده توسط پروتکل را داشته باشند (همانند ماینرها که این شانس را دارند تا کوینهای جدید را در بلاک چین اثبات شده بدست آورند).
در شبکه ترون بلاکها سریع تر به بلاک چین ترون اضافه می شوند. یعنی در هر 3 ثانیه یک بلاک جدید ایجاد میشود. در این میان هر موقع که بلوک جدید ایجاد شود 32 ارز TRX به تولید کنندگان اختصاص خواهد یافت.
نودهای شبکه ترون
در حالت کلی در این شبکه سه نوع نود وجود دارد:
- نودهای شاهد: به تصمیمات جدید که باعث تغییر در پروتکل شبکه می شود رای میدهد.
- نودهای کامل: بلوکها و تراکنشها را بین اعضا توزیع می کند.
- نودهای ثابت: رابطهای برنامه نویسی (APIs) و بلوکهای همگام سازی شده را ارائه میدهد.
در پلتفرم ترون کاربرانی میتوانند رای دهند که قصد دارند نمایندگان بالا دستی شبکه باشند. در این حالت آنها به “TRON Power” نیاز دارند.
زمانی که توکنهای TRX در یک حسابی ذخیره میشود، امکان خرج کردن این ارز دیجیتال وجود ندارد. در این حالت به مشارکت کنندگان مقدار مساوی TRON Power داده می شود. اما اگر کاربر ارز دیجیتال TRX را خرج نماید. TRON Power خود را از دست خواهد داد و دیگر قادر به رای دادن برای تبدیل شده به عضو بالا دستی را نخواهد داشت. TRON Power مانند TRX یک دارایی قابل معامله نیست و صرفا ارزش هویتی برای کاربران این شبکه دارد.
این فرایند سهامگذاری مشابه بلاک چینهای اثبات سهام Cosmos یا Tezos است.
ارز دیجیتال ترون برای چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
ارز دیجیتال TRX را تنها برای اجرای برنامههایی در بستر بلاک چین ترون میتوان مورد استفاده قرار داد. از این حیث بسیار شبیه به شبکه بلاک چین اتریوم عمل میکند.
آیا ارز دیجیتال TRX برای سرمایه گذاری مناسب است؟
این سوالی است که بسیاری از سرمایهگذاران از خود می پرسند. به طورکلی آلتکوینها به عنوان یک سرمایهگذاری با ریسک بالا شناخته می شوند. ترون برای سرمایهگذارنی که علاقهمند به ریسک و انعطافپذیری بالا در بازار مالی هستند، انتخاب مناسبی به حساب میآید.
قیمت ارز دیجیتال TRX به میزان زیادی به توکنهای ذخیره شده در این پلتفرم بستگی دارد. برای مثال در سپتامبر 2020 قیمت TRX پس از ذخیر شدن 5 میلیارد توکن در پلتفرم مالی غیرمتمرکز ترون (DeFi) به نام JustSwap ، نزدیک به دوبرابر افزایش یافت.
مبادله غیرمتمرکز JustSwap (DEX) از بسیاری جهات شبیه Uniswap اتریوم است. هر دو بستری برای کاربران فراهم میکنند تا بدون شخص ثالث ارزهای رمزنگاری شده مورد معامله قرار گیرند.
هر گونه تغییر در عرضه و تقاضا و میزان توکنهای ذخیره شده میتواند در قیمت این ارز دیجیتال تاثیرگذار باشد. اما هیچ راهی برای پیشگویی در رابطه با موارد ذکر شده وجود ندارد.

آیا امکان دارد TRX به یک دلار برسد؟
با توجه به این که بازار ارزهای رمزنگاری شده تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد، ترون نیز از این قاعده مستثنی نبوده و می تواند از این عوامل تاثیر پذیرفته و قیمت آن تحت تاثیر این نوسانات و عوامل موثر بالا و پایین شود. در این بازار رشد چندین برابری برای برخی از رمز ارزها اتفاق افتاده است. بعید نیست که قیمت این رمز ارز نیز تحت تاثیر عوامل مختلفی در مدت کوتاهی چندین برابر شود.
کیفپول های ترون
در حال کلی، کیف پولهای ترون و سایر ارزهای دیجیتال در دو دسته بندی سختافزاری و نرمافزاری قرار می گیرند. گزینه های نرمافزاری به نوبه خود به سه دسته کوچکتر شامل موبایل، دسکتاپ و وب تقسیم می شوند. در ادامه با چند نمونه از کیف پول های رمز ارز ترون آشنا خواهیم شد.
- کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S): لجر نانو اس کیف پول سختافزاری است که عنوان یکی از شناختهشدهترین کیف پولها در دنیای رمزارزها را به خود اختصاص داده است. این کیف پول از رمزارزهای بیشماری پشتیبانی می کند که ترون نیز یکی از آنهاست. علیرغم کوچک بودن این والت قابلیت حمل بالایی دارد.
- کیف پول لجر نانو ایکس (Ledger Nano X): لجر نانو ایکس نیز یک کیف پول سختافزاری بوده و نسخه ارتقا یافته مدل قبلی است. کاربران با استفاده از این کیف پول ترون می توانند بوسیله بلوتوث به دستگاههای اندرویدی و آیاواس متصل شوند. این کیف پول همچنین از نمایشگر بزرگتری برخوردار بوده و رابط کاربری آن جذابتر است.
- کیف پول اگزودوس (Exodus): اگزودوس کیف پولی نرم افزاری است که از دسکتاپ و موبایل پشتیبانی می کند. به لحاظ داشتن زیبایی ظاهری و رابط کاربری آسان یکی از کیف پول های پرطرفدار است که از رمزارزهای زیادی پشتیبانی به عمل می آورد.
- تراست والت (Trust Wallet): تراست والت کیف پولی نرمافزاری است که با توجه به تعداد کاربران فعال آن یکی از والت های محبوب محسوب می شود که از TRX نیز پشتیبانی می کند. والت با داشتن امنیت بالا، رابط کاربرپسند، شفافیت در توسعه برنامه و تحت پوشش قرار دادن شمار زیادی از ارزهای دیجیتال به یکی از کیف پول های مطرح تبدیل شده است.