پالیگان متیک (Polygon Matic) چیست؟
جهانی را فرض کنید که در آن بهجای تسلط کامل یک بلاکچین، تعدادی زیادی از شبکههای به همپیوسته که هرکدام دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند بهصورت تعاملی با یکدیگر فعالیت داشته باشند. پالیگان قصد دارد با ارائه چنین چارچوبی، این ایده را به واقعیت نزدیک کند.
پالیگان به عنوان یک پلتفرم مقیاسپذیر در بلاکچین شناخته میشود. این اکوسیستم در کشور هند به عنوان “اینترنت اتریوم بلاکچین” معروف است. یک از اهداف این شبکه، حل برخی از مشکلات شبکه اتریوم، از جمله بالا بودن هزینه تراکنشها، رابط کاربری ضعیف و پشتیبانی از تعداد اندک تراکنشهاست.
در ابتدا این پروژه با عنوان شبکه متیک (MATIC) فعالیت خود را شروع کرد. اما بعد از توسعه و گسترش دامنه فعالیتش به پالیگان (Polygon) تغییر نام داد.
شاید درباره پروژه کازموس (Cosmos) و چشمانداز ترسیمشده درباره اینترنت بلاکچین از طریق پروتکل ارتباطات بینشبکهای بلاکچین (IBC) در این پلتفرم، چیزهایی به گوشتان خورده باشد. جایی که دادهها میتوانند بین بلاکچینهای مختلف که پروتکلهای آن را پیادهسازی کردهاند مورد تبادل قرار گیرند. چشماندازی که پالیگان (Polygon) برای طرح خود در نظرگرفته، بسیار شبیه به این چشمانداز است. با این تفاوت که این ایده به طور خاص برای اکوسیستم اتریوم طراحی شده است.

پالیگان (Polygon) و رمزارز ماتیک (Matic) چیست؟
پالیگان (Polygon) اولین پلتفرم خوشساخت با کاربری آسان برای توسعه زیرساختهای اتریوم و حل مشکلات مقیاسپذیری آن است. منعطف و ماژولار بودن اکوسیستم پالیگان را میتوان جز مولفههای اصلی آن برشمرد.
ساخت زنجیره جانبی (sidechain)، یکی از راهحلهای نوینی است که پالیگان برای ساخت بلاکچین اختصاصی خود ارائه دادهاست. این پلتفرم علاوه بر دارا بودن تمام ویژگیهای بلاکچین مستقل مانند انعطافپذیری، مقیاسپذیری و حاکمیت، برخی دیگر از ویژگیهای شبکه اتریوم همانند امنیت و همکاری میان زنجیرهای را نیز در خود جای داده است.
زنجیره جانبی (sidechain)، بلاکچینی نیمه خودمختار و موازی با زنجیره اصلی است که هدف آن ارتقا سرعت و افزودن برخی دیگر از قابلیتها به بلاکچین اصلی عنوان شده است.
معماری شبکه پالیگان (Polygon)
معماری پالیگان براساس یک سیستم چهار لایه (دو لایه اختیاری و دو لایه اجباری) بنا شده که شامل لایه اجرا، لایه امنیتی، لایه اتریوم و در نهایت لایه شبکه پالیگان است.
- لایه اجرا (Execution Layer):
تراکنشهای صورت گرفته در شبکه را تفسیر و به مرحله اجرا در میآورد.
- لایه امنیتی (Security Layer)
وظیفه این لایه بررسی تراکنشها و خدمات ارائه شده مربوط به اعتبار سنجهاست.
- لایه اتریوم (Ethereum Layer)
در شبکه اتریوم مجموعهای از قراردادهای هوشمند به اجرا در میآیند که قطعیت تراکنشها، استکینگ و ارتباط بین زنجیرههای مختلف پالیگان و شبکه اتریوم را تضمین میکنند.
- لایه شبکههای پالیگان (Polygon network Layer)
شبکههای حال حاضر بر روی لایههای این شبکه بلاکچین ساخته شدهاند و مسئولیت اجماع داخلی و تولید بلاک و تلفیق تراکنشها را بر عهده دارند.

فناوری به کار رفته در پالیگان (Polygon)
این اکوسیستم برای کاهش هزینه تراکنشها و مشکلات موجود، از فناوریهای مختلفی بهره میبرد و با تبدیل اتریوم به شبکهای کامل و چند زنجیره، امکان اجرای آسان قراردادهای هوشمند را بر روی پلتفرم اتریوم فراهم میآورد.
زنجیره پلاسما
بنیانگذار اتریوم ویتالیک بوترین پیشنهاد داده است که از یک فناوری به نام پلاسما (Plasma) در این پلتفرم استفاده شود. به کارگیری این فناوری در شبکه پالیگان، امکان ایجاد قراردادهای هوشمند و مستقل در بدنه اتریوم را فراهم کرده است. این فناوری در تایید تراکنشها و تعامل بین بلاکچینها مورد استفاده قرار میگیرد.
الگوریتم گواه بر سهام
زنجیره جانبی شبکه اتریوم در واقع زنجیره اصلی پالیگان با نام Matic Pos است. از اینرو سازوکار اجماع به کار رفته در آن نیز همان سازوکار شبکه اتریوم است. بنابراین لایه امنیتی گواه بر سهام به بلاکچین پالیگان افزوده شده است.
راهکار ZK-Rollup
راهکار ZK-Rollup، روشی برای توسعه مقیاسپذیری لایه دو است. با استفاده از این راهکار میتوان تعداد زیادی از تراکنشها را در خارج از زنجیره جمعبندی کرد. این امر باعث کاهش مقدار دادههای موجود در هر تراکنش و منابع محاسباتی و همچنین کاهش میزان ذخیرهسازی برای تایید اعتبار بلاکها میشود. در نتیجه تراکنشها خصوصیتر شده و مقیاسپذیری شبکه اتریوم افزایش پیدا میکند.
راهکار Optimistic rollups
راهکار Optimistic rollups، یکی از فناوریهای لایه دو است که برای انعطافپذیری شبکه اتریوم به کار میرود. با استفاده از این فناوری، تمامی تراکنشها معتبر در نظرگرفته میشوند. بنابراین، زمانی به دخالت کاربر نیاز خواهد بود که تراکنشی جعلی تشخیص داده شود.
براساس ادعای تیم توسعهدهنده پالیگان، در هر ثانیه بیش از 65 هزار تراکنش در بلاکچین جانبی انجام میشود. همچنین تایید تراکنشها در بازه زمانی کمتر از 2 ثانیه صورت میگیرد. علاوه بر این، امکان طراحی و اجرای برنامههای مالی غیرمتمرکز در چارچوب این اکوسیستم، بدون هیچ مشکلی در بلاکچین مبتنی بر گواه سهام فراهم شده است.
یکی از موفقیتهای بارز پروژه پالیگان، جذب بیش از 50 هزار برنامه غیرمتمرکز به سایدچین اتریوم است. بهعنوان یکی از برنامههای غیرمتمرکز بر روی شبکه پالیگان، میتوان به پروژه دادهوستدها و تراکنشهای انجام شده اشاره کرد که در دنیای واقعیت مجازی دیسنترالند (Decentraland) تحقق یافته است.
توکن مخصوص پالیگان، متیک (MATIC) نام دارد که از استاندارد ERC-20 شبکه اتریوم پیروی میکند. از این توکن برای انجام تسویه حساب بین کاربران و خدمات پرداخت در پلتفرم پالیگان استفاده میشود. همچنین این توکن برای پرداخت هزینه تراکنشها در سایدچین پالیگان مورد استفاده قرار میگیرد.

تاریخچه پالیگان
پروژه پالیگان برای اولین بار در اکتبر سال 2017 معرفی شد. سندیپ نایوال (Snadeep Nailwal) و جینتی کنانی (Jaynti Kanani) کار توسعه و مشاور تجاری آنها آنوراگ آرجون (Anurag Arjun) وظیفه بازاریابی این پروژه را برعهده دارند.
ارز دیجیتال متیک در حال حاضر در میان 15 رمز ارز با ارزش بازار قرار دارد. توسعهدهندگان این پروژه درصدد هستند تا این رمز ارز را جزء سه ارز دیجیتال با ارزش قرار دهند.
تیم توسعهدهنده پالیگان قبل از انتقال پروژه خود از شبکه اتریوم به بلاکچین اختصاصی خود، کمکهای زیادی به این شبکه کرده بود که از جمله آنها میتوان به پیادهسازی پلاسمای اولیه، موتور اعلان رویداد داگر و پروکل ولتی با نام WalletConnect اشاره کرد.
دلیل منحصربهفرد بودن پروژه پالیگان چیست؟
شبکه پالیگان بهدلیل امنیت، مقیاسپذیری، توان عملیاتی بسیار بالا و قابلیت همکاری با دیگر شبکهها، جزء منحصربهفردترین پروژههای بلاکچینی حال حاضر نام گرفته است. در حال حاضر این اکوسیستم خود را به عنوان راهحل مقیاسپذیری لایه دو معرفی کردهاست. بر همین اساس، تمرکز اصلی آن بر روی تراکنشهای فوری بلاکچین و کاهش پیچیدگیهای موجود برای مقیاسپذیری شبکه است.
اکوسیستم پالیگان دارای ساختار سفارشی شده پلاسما است و براساس الگوریتم اثبات سهام زنجیره اصلی اتریوم ساخته شده است. بنابراین با اتکا به این تکنولوژی منحصربهفرد، در هر بلاک سایدچین پالیگان نزدیک به 65536 تراکنش صورت میگیرد.
ساختار سایدچین پالیگان بهگونهای است که امکان پشتیبانی از انواع پروتکلهای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) را در پلتفرم اتریوم فراهم کرده است. همچنین ارز دیجیتال MATIC، نقش بسزایی در اداره سیستم و افزایش امنیت شبکه برعهده دارد.
با اینکه پروژه پالیگان تنها از بلاکچین اتریوم پشتیبانی میکند، با اینحال، در آینده قصد دارد تعداد زیادی از بلاکچینهای دیگر را در برنامه کاری خود قرار دهد. در صورت وقوع چنین رویدادی، میتوان این پلتفرم را به عنوان یک بلاکچین غیرمتمرکز تعاملپذیر معرفی کرد.
امنیت اکوسیستم پالیگان چگونه تامین میشود؟
از آنجایی که پروژه پالیگان از راهحل لایه دو برای تامین امنیت دارایی خود استفاده میکند، بنابراین شبکه برای تایید اعتبارسنجها به الگوریتم اثبات سهام وابسته است. همچنین اعتبارسنجها برای پیوستن به سازوکار اجماع اثبات سهام باید از توکن MATIC به عنوان وثیقه استفاده کنند و در ازای آن پاداش به صورت توکن دریافت نمایند.
آن دسته از اعتبارسنجهایی که علاقهای به اعتبار سنجی ندارند میتوانند توکنهای خود را به اعتبارسنجهای دیگر واگذار کنند و در سود آنها شریک شوند.

تعداد توکنهای در گردش پالیگان
توکنهای متیک (MATIC) به صورت ماهانه منتشر میشوند. در حال حاضر و در زمان نگارش این مقاله در حدود 7081680000 تعداد از این توکن عرضه شده است. حداکثر مقدار قابل عرضه نیز در حدود 10 میلیارد توکن تعیین شده است. در زمان اولین عرضه آن در سال 2017، نزدیک به 3.8 میلیارد توکن وارد بازار شد و در سال 2019، نیز 19 درصدِ دیگر از آن مجموعا به مبلغ 5 میلیون دلار فروخته شد.
مابقی توکنهای شبکه به شرح زیر توزیع میشود:
- 4 درصد از آن برای دریافت مشاوره
- · 12 درصد مربوط به هزینههای عملیاتی شبکه
- · 16 درصد متعلق به تیم اصلی شبکه
- · 21.86 متعلق به بنیانگذاران پروژه
- · 23.33 درصد باقی مانده سهم اکوسیستم پالیگان
براساس گفتههای تیم توسعه دهندهِ این شبکه قرار است، تمامی توکنها در دسامبر 2022 منتشر شوند.
آینده ارز دیجیتال پالیگان
این رمز ارز بخش عمدهای از رشد خود را مدیون افزایش محبوبیت شبکه اتریوم و پذیرش بلاکچین آن است. همچنین تراکشنهای سریع و ارزان قیمت سایدچین پالیگان باعث رشد قابل انتظار قیمت و استقبال عمومی جامعه ارزهای دیجیتال از آن شده است. این پروژه برای شناختهشدن در مقیاس جهانی، در 9 فوریه 2021 نام خود را از MATIC به پالیگان تغییر داد که مصادف بود با ورود پروژههای متاورس و زنجیره پلاسمای یکپارچه MATIC به سیستم خود که از قبل وعده آن را داده بود.
یکی دیگر از عمده دلایل افزایش گرایش به این اکوسیستم، بالا بودن هزینه تراکنش در شبکه اتریوم عنوان شده است که باعث سوق دادن کاربران به سمت پالیگان شد.
با توجه به افزایش تقاضا برای شبکههای مقیاسپذیر، این پروژه توانست طرحهای بسیاری را همراهی کند که این امر نیز باعث جذب بسیاری از سرمایهگذاران به این شبکه شده است.
حمایت مارک کیوبن، کارآفرین و سرمایهدار آمریکایی و صاحب برند ماوریکس در سایت رسمی خود از این پروژه، یکی دیگر از دلایل افزایش محبوبیت این رمز ارز عنوان شده است. کیوبن اعلام کرد که برای خرید لباس با برند ماوریک، ارز دیجیتال پالیگان را به عنوان یک رمز ارز دلخواه خود برگزیده است.