استانداردهای پرکاربرد در بلاکچین
فناوری بلاکچین باعث افزایش برنامههای کاربردی در صنعت مالی شده است. واقعیت دنیای کنونی این است که ما شاهد استقرار بلاکچینهای مختلف هستیم و شرکتهای بسیاری در این راستا در حال فعالیت هستند. امروزه دهها بلاکچین در حال رقابت با یکدیگر قرار دارند اما در عین حال نیازمند ارتباط مستمر با یکدیگر هستند.
با توجه به این که هر کدام از آنها استانداردهای مختص خود را دارند. اما حضور استانداردهای قابل پذیرش برای همه شبکهها یک امر گریزناپذیر است. در ادامه مطلب با چهار استاندارد پر کاربرد در شبکه بلاکچین آشنا خواهیم شد.
استاندارد TRC-20 چیست؟
TRC20 یکی از استانداردهای ایجاد توکن در شبکه ترون است. جاستین سان مدیر عامل شبکه ترون، در توسعه پروژه خود بسیار از شبکه اتریوم تاثیر پذیرفته است. این را میتوان حتی در نامگذاری توکنها و عناوین آنها به وضوح دید. یکی دیگر از وجوه شباهت، همخوانی بالای توکن TRC20 و این نوع استاندارد با توکنهای ERC20 است که این امر امکان انتقال توکن ERC20 به شبکه ترون با استاندارد TRC20 را به راحتی ممکن میسازد.
ارز تتر در حال حاضر بزرگترین میزبان توکن شبکه ترون است. تتر به عنوان شناختهشدهترین استیبلکوین دنیای ارزهای دیجیتال ارزشی بالغ بر 10 میلیارد دلار دارد. این رمز ارز روی بلاکچینهای مختلفی از جمله اتریوم، Omni و ترون اجرا میشود.
با استفاده از استاندارد TRC20 امکان اجرای قراردادهای هوشمند نیز وجود دارد. با این حال این توکن دارای پیچیدگیهای متعددی است.
آدرس کیفپولها در توکنهای شبکه ترون با حرف T شروع میشود. بنابراین کاربران برای واریز یا برداشت از کیف پولهای ترون بایستی شبکه خود را روی TRC20 تنظیم نمایند. همچنین آغاز آدرسهای دریافت تتر روی بلاکچین TRC20 یا ترون با حرف TX است.

استاندارد ERC-20 چیست؟
برای این که یک توکن بر روی اکوسیستم اتریوم قابلیت اجرایی داشته باشد باید از لیستی از قوانین ERC-20 پیروی نماید. بسیاری از توکنها با تبعیت از این استاندارد در عملیات جذب سرمایه یا ICO موفق عمل میکنند. به دلیل هزینه بالای راهاندازی بلاکچین اختصاصی، هر پروژه در ابتدای راه برای جذب سرمایه اقدام به ساخت و فروش توکنهای ERC-20 میکند. این توکنها قابلیت ذخیره سازی در بسیاری از کیف پولهای معتبر اتریوم را دارند.
با اتکا به مجموعه قوانینی که در ERC-20 وجود دارد میتوان یک قرار داد هوشمند را در شبکه اتریوم به مرحله اجرا درآورد.
توکنهای ERC-20 چگونه کار میکنند؟
زمانی که با استفاد از یک قرار داد هوشمند درصدد ایجاد یک توکن در اکوسیستم اتریوم باشید. اتریوم از استاندارد ERC-20 برای مبادله توکنها استفاده میکند.
این توکنها مسیر عملکرد را ساده میکنند. در صورت نبود این استانداردها تیمهای توسعه دهنده بایستی زمان و هزینههای زیادی را برای ساخت بلاکچین و توکن صرف کنند. ناگفته نماند باید تمام صرافیها و کیفپولها خود را با این استانداردها مطابقت دهند.

تفاوت TRC-20 و ERC-20 در چیست؟
عمدهترین تفاوت میان شبکه ترون و اتریوم بیشتر به نوع اجماع این دو شبکه بر میگردد. در شبکه اتریوم اجماع در شبکه به صورت غیرمتمرکز و با استفاده از الگوریتم اثبات کار یا ماینینگ تراکنشها حاصل میشود. در صورتی که در شبکه ترون این امر از طریق استیک کردن محقق میگردد. درآمد در شبکه اتریوم با نگهداری ارز دیجیتال به دست میآید. اما در ماینینگ منبع درآمد استخراج است.
تفاوت در مقدار کارمزد و سرعت انجام تراکنشها از دیگر وجوه تفاوت میان این دو شبکه محسوب میشوند. هزینه انجام تراکنشها در شبکه اتریوم در مقایسه با شبکه ترون خیلی بیشتر بوده و سرعت نیز به مراتب پایینتر است. بنابراین کاربران نمیتوانند یک ارز دیجیتال را در شبکه های مختلف و با استفاده از استانداردهای مختلف به سهولت تبدیل نمایید. تنها راهکار، دسترسی به توکنی با استاندارد TRC20 است.
گفتنی است که ERC20 (توکن شبکه اتریوم) در بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال بهعنوان یک رمز ارز نام آشنا شناخته میشود. ولی در مقابل تعداد صرافی های پشتیبانی کننده از TRC20 محدود است.
استاندار BEP-2 چیست؟
باید توجه داشت که BEP-2 یک برنامه کاربردی نیست. بلکه مجموعهای از مشخصات فنی است که به صورت قوانین اجرایی در شبکه اتریوم درآمده است. توکنهای اکوسیستم بایننسچین در صورتی به حالت یکپارچه با یکدیگر تعامل خواهند داشت که قوانین اشاره شده آنها را تضمین کند.
استاندار BEP-2 برای اجرا و پیاده سازی توکنها در زنجیره بایننس مورد استفاده قرار میگیرد. براساس قوانین از پیش تعریف شدهای که در این استاندارد وجود دارد اکوسیستم بایننسچین باید از این قوانین تبعیت نماید. بدین ترتیب با استناد به چنین قوانینی، امکان ساخت توکن ERC-20 در بستر بلاکچین فراهم میشود.
استاندارد BEP-20 چیست؟
استانداردی است که برای بایننس اسمارتچین تعریف شده و هدف آن توسعه ERC-20 است. استاندارد BEP-20 را میتوان به عنوان یکی از رایجترین استانداردهای توکن اتریوم شناخت که با ERC-20 سازگاری کاملی دارد.
کدهای تعریف شده در 0BEP-2 باعث افزایش سرعت، بهبود پروتکل و به طور کلی کاهش قابلتوجهی در هزینه تراکنشها میشوند.
اسمارت بایننسچین با بهرهگیری از استاندارد BEP-20 توانستهاست یک قالب انعطافپذیر برای پلتفرم خود به وجود بیاورد و براساس آن بسیاری از توسعهدهندگان خواهند توانست انواع توکنها را به بهره برداری برسانند.
مزایای استفاده از استاندارد BEP-20 چیست؟
بلاکچین اتریوم بستری را فراهم آورده است که امکان اجرای قرار داد هوشمند در آن وجود دارد. از این رو شبکه بایننس اسمارتچین نیز با استفاده از استاندارد BEP-20 توانستهاست همین روال را به پیش ببرد.
یک توکن BEP-20، میتواند در قالب سهام شرکت، نماینده یک توکن حاکمیتی و یا نماینده استیبلکوین مطرح شود.

تفاوتهای ERC-20، BEP-2 و BEP-20
با راهاندازی صرافی بایننس، این صرافی اعلام کرد که بلاکچین مختص خود را با قوانین اجرایی تعریف شده ایجاد میکند. همچنین هرگونه امکان واریز و یا برداشت را با استانداردهای فنی کاملا متفاوتی نسبت به سایر بلاکچینها ممکن میسازد.
با توجه به چنین تغییراتی شما قادر خواهید بود توکن ERC-20 را واریز و در ازای آن توکن BEP-2 دریافت نمایید و یا بالعکس. اما این امر برای کاربران تازه وارد کمی گیجکننده خواهد بود. بدین معنی که با کوچکترین اشتباهی با پیام خطا روبرو میشوند.
برای حل این مشکل هر کدام از استانداردها راهحلهای مختلفی ارائه دادهاند که در ادامه توضیح دادهمیشود.
در توکن BEP-2، بلاکچین بایننسچین آدرس آن با bnb شروع میشود و کاربران اکثر اوقات ملزم به پر کردن MEMO هستند. در حالی که در توکن ERC-20، بلاکچین اتریوم آدرس با 0X شروع میشود. در مورد BEP-20 وضعیت کمی متفاوت است در شبکه بلاکچین اسمارت آدرس آن نیز همانند اتریوم با 0X شروع میگردد اما ساختار شبکه آن با اتریوم متفاوت است.
جمعبندی
با توجه به موارد ذکر شده اگر هر کاربری قصد ارسال دارایی از بایننس به یک کیفپول دیجیتال مانند تراست والت را داشته باشد، با استفاده از استانداردهای BEP-2 و BEP-20 کارمزد کمتری پرداخت خواهند کرد. اما باید توجه داشت که آدرس دریافتکننده با استاندارد هر دو مطابقت داشته باشند.
همچنین زمانی که دارایی شما در بستر BEP-2 و BEP-20 قرار دارد و قصد انتقال آن به کیفپول خود را دارید. دارایی شما از جنس توکن همین بستر خواهد بود و قادر به ارسال آن به یک بستر متفاوت مانند ERC-20 نخواهید بود. همچنین کارمزد دریافتی برای تراکنشها نیز از جنس بایننس کوین (BNB) خواهد بود.
این در حالی است که برای پرداخت در بستر ERC-20، کارمزد دریافتی به صورت اتریوم خواهد بود. بنابراین باید به یاد داشتهباشید که در هنگام واریز و یا برداشت، شبکه خود را به درستی انتخاب نمایید. در غیراین صورت صرافی هیچ مسئولیتی در قبال انتخاب اشتباه شبکه توسط کاربر نخواهد داشت.